Information om användare

När programmet är nyinstallerat finns det endast en användare inlagd och det är administratören. Lösenordet för denna administratör är 12345 och detta bör ändras så fort som möjligt. Detta ändras i Databasadministration. Administratören är även inställd på automatisk inloggning. Detta kan ändras när som helst.
Samma sak när en ny databas skapas, då skapas det endast en administratör och lösenordet är 12345 och administratören har automatisk inloggning.

Användare.
Alla användare som läggs in får begränsade rättigheter om inget annat anges i Databasadministration.
En användare utan fulla rättigheter kommer inte åt några inställningar där det går att ändra konfigurationen av programmet.
Alla användare kan konfigureras så att fulla administratörsrättigheter ges och detta bestäms av administratören.
En användare (eller administratören) kan konfigureras så att automatisk inloggning sker när programmet startar. Detta kan vara bra när det endast är en person som använder datorn med kassaprogrammet.

Inloggning.
Om det finns en användare som har automatisk inloggning så är kassan åtkomlig för denna användare direkt efter programstart.
Om det inte finns någon användare som har automatisk inloggning så går det inte att komma åt kassan efter programstart. Då krävs det en inloggning och detta görs från en av de menyerna som visas på bilden nedan. Det går även att att använda tangentbordsgenvägen: " CTRL + i " för att logga in.

En liten ruta där lösenordet skrivs in visas. Om det finns en användare med det lösenordet som skrivs in så kommer den användaren att bli inloggad. Denna användare kommer att att vara inloggad hela tiden tills programmet stängs eller att användaren loggar ut.

Om en användare med begränsade rättigheter är inloggad så kan administratören ändå komma åt alla inställningar genom att starta önskad inställning och skriva in lösenordet i lösenordsrutan som kommer att visas. När administatören stänger dialogrutan med vald inställning så är denna inställning låst och kräver lösenord för att öppnas igen. Administratören behöver således inte logga in för att göra några ändringar.

Automatisk utloggning.
Programmet har en funktion som automatiskt loggar ut användaren efter varje köp. Denna funktion är inte inkopplad som standard utan du måste koppla in den om du vill använda den vilket görs i Kassainställningar.
Funktionen är bra att använda om kassan ofta växlar användare och där användarna genomför ett köp i sänder som till exempel hos frisörer. Det finns en funktion i programmet som kan skriva ut användarens lösenord som en streckkod som sedan kan plastas in eller fästas på ett plastkort som användaren sedan kan bära med sig. Med denna kod är det mycket enkelt att logga in i kassan med hjälp av samma scanner som vanligtvis används för prisinläsning. Se hur du skriver ut dessa streckkoder i avsnittet "Användare" i Databasadministration.

Se demofilm om automatisk utloggning: Visa demo.